Andrii Popko

prawnik

Jestem Starszym Partnerem ukraińskej kancelarii prawnej PLP Law Group.
Na co dzień zajmuję się prawem korporacyjnym, w tym M&A, prawem inwestycyjnym, rynkiem kapitałowym, prywatyzacją oraz prawem handlowym.
[Więcej >>>]

Pobyt na Ukrainie nierezydenta, zarejestrowanego jako fizyczna osoba przedsiębiorca (FOP) – Warunki

Andrii Popko10 września 2018Komentarze (0)

Pobyt na Ukrainie nierezydentaOstatnio coraz więcej polskich przedsiębiorców rejestruje się w naszym kraju jako fizyczna osoba przedsiębiorca (o uproszczeniu rejestracji działalności jednoosobowej w postaci osoby fizycznej przedsiębiorcy znajdziesz w artykule tutaj >>)

Oczywiście, przy rejestracji FOP bieżące wydatki na prowadzenie działalności są mniejsze, prowadzenie księgowości jest znacznie łatwiejsze, więc nie ma sensu zatrudniać księgową lub korzystać z usług outsourcingu księgowego. Jednak wraz z korzyściami z takiej rejestracji istnieją również wady. Z kolei przy zakładaniu sp. z o. o., zatrudniasz się do pracy, dostajesz zezwolenie na pracę, zezwolenie na pobyt i możesz pozostawać na Ukrainie przez nieograniczony czas. W przypadku rejestracji jako FOP bez posiadania odpowiedniego zezwolenia na pobyt, napotkasz trudności ograniczenia pobytu na Ukrainie. І о tym dzisiaj powiem bardziej dokładnie.

Oficjalne zatrudnienie cudzoziemca

Ustawodawstwo Ukrainy, które reguluje pytania warunków pobytu i okresu pobytu cudzoziemców na Ukrainie, w tym Ustawa Ukrainy „O statusie prawnym cudzoziemców i osób bez obywatelstwa”, przewiduje, że podstawą do legalnego pobytu cudzoziemca na Ukrainie jest oficjalne zatrudnienie, potwierdzone zezwoleniem o stosowanie pracy cudzoziemca na Ukrainie (dalej – zezwolenie) i uzyskanie „poswidky” na podstawie tego zezwolenia. Natomiast działalność FOP nie jest uważana za zatrudnienie, ponieważ FOP rejestruje się w celu udzielenia usług innym osobom, dlatego niezbędne jest otrzymanie wizy dla pobytu na Ukrainie. Więc teraz mamy niespójność i nieudolność obecnego ustawodawstwa Ukrainy w kwestii warunków pobytu na Ukrainie osoby fizycznej przedsiębiorcy nierezydenta.

Gdy osoba posiada ważną „poswidkę”, której termin zależy od okresu zezwolenia, warto skontaktować ze Służbą migracyjną Ukrainy i Służbą zatrudnienia w celu przedłużenia terminu „poswidky” oraz zezwolenia. Według cz. 2, art. 426 Ustawy Ukrainy „O zatrudnieniu” przedłużenie terminu zezwolenia na pracę dla cudzoziemców na Ukrainie trzeba dokonać nie później niż 20 dni kalendarzowych przed jego wygaśnięciem. Uzyskać przedłużenie można bezpłatnie. W przypadku przeterminowania trzeba będzie przejść cały proces uzyskania dokumentów ponownie, a także uiścić opłatę za zezwolenie.

***

Zdjęcie: Dominik Dvořák

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez PLP Law Group Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest PLP Law Group z siedzibą w Kijowie.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem info@plp.kiev.ua.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Previous post:

Next post: