Andrii Popko

prawnik

Jestem Starszym Partnerem ukraińskej kancelarii prawnej PLP Law Group.
Na co dzień zajmuję się prawem korporacyjnym, w tym M&A, prawem inwestycyjnym, rynkiem kapitałowym, prywatyzacją oraz prawem handlowym.
[Więcej >>>]

Kolejne interesujące zmiany w prawie dla cudzoziemców prowadzących biznes w Ukrainie

Andrii Popko27 maja 20172 komentarze

Znowu mam wspaniałą okazję, aby poinformować Czytelników mojego bloga o kolejnych zmianach w ukraińskim prawie, które upraszczają prowadzenie biznesu na Ukrainie!

Dosłownie kilka dni temu Najwyższa Rada Ukrainy przyjęła ustawę likwidującą obowiązek rejestracji inwestycji zagranicznych oraz wnoszącą zmiany do procedury zatrudnienia i uzyskania pobytu tymczasowego obcokrajowców. Główne zmiany danej ustawy obejmują uproszczenie wymagań i udoskonalenie procedury otrzymania pozwoleń na pracę obywateli innych krajów.

Ustawa znacznie skraca listę dokumentów, które należy złożyć w celu otrzymania pozwolenia na pracę w Ukrainie. Od dawna podstawowym wymaganiem zagranicznych specjalistów mających zamiar zatrudnić się w ukraińskich firmach było zniesienie niedorzecznego obowiązku otrzymania w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych lub odpowiednim organie w swoim kraju zaświadczenia o niekaralności (mówiącym o tym, że kandydat do pracy nie odbywa kary ani nie są prowadzone wobec niego postępowania karne), a także zniesienie obowiązku przejścia badań medycznych i uzyskania zaświadczeń od psychiatry i lekarza-narkologa.

Wreszcie to ZLIKWIDOWANO!

Następnie, w miejsce maksymalnego i jedynego terminu zatrudnienia na jeden rok, dla różnych kategorii pracowników zagranicznych ustanowiono dwa nowe terminy: 5 lat i 1 rok, a w przypadku cesjonariuszy – na okres ważności decyzji zagranicznego podmiotu gospodarczego.

Jeszcze jedno ciekawe miejsce w danej ustawie dotyczy wyodrębnienia nowej kategorii pracowników – zagranicznych wysokopłatnych specjalistów. Do tej kategorii zaliczono obcokrajowców lub osoby bez obywatelstwa, których wynagrodzenie wynosi nie mniej niż 100 pensji minimalnych (czyli blisko 11, 5 tys. euro). Praca zagranicznych wysokopłatnych specjalistów może być zastosowana na kilku posadach bez konieczności uzyskiwania kolejnego pozwolenia, jeśli termin obowiązywania umowy o pracę na tych posadach nie jest wyższy niż termin obowiązywania pozwolenia na zatrudnienie w pierwszym miejscu pracy.

Jedną z najbardziej kontrowersyjnych kwestii odnośnie danej ustawy jest wprowadzenie nowych wymogów co do otrzymania zezwolenia na pobyt tymczasowy na terytorium Ukrainy dla zatrudnionych właścicieli i/lub założycieli firm, ponieważ, jak wiadomo, otrzymanie takiego zezwolenia jest konieczne dla osób przebywających na terenie Ukrainy dłużej niż 90 dni w ciągu pół roku.

Następnie ustanowiono, że wielkość udziału w kapitale zakładowym we własności obcokrajowca powinna wynosić nie mniej niż 100 tys. euro, ponadto wprowadzono dodatkowe wymagania co do liczby zatrudnionych osób z ukraińskim obywatelstwem oraz wysokości płaconych podatków.

Wśród pozostałych zmian należy wymienić skrócenie terminu rozpatrywania dokumentów na przedłużenie pozwolenia na pracę z 7 do 3 dni roboczych. Przewidziano możliwość uzupełnienia dokumentów w trakcie jednego przeglądu (na razie w wypadku braku lub niezgodności dokumentów podejmowana jest odmowna decyzja, a wnioskodawca musi składać dokumenty od nowa).

Dana ustawa była już dawno oczekiwana i konieczna, pozostało tylko czekać na podpis Prezydenta. W całości zasługuje ona na pozytywną ocenę, ponieważ znacznie upraszcza procedury otrzymania pozwolenia na pracę oraz zezwolenia na tymczasowy pobyt i jest bardziej niż dotychczas ukierunkowana na biznes.

{ 2 comments… read them below or add one }

Marcin Maj 27, 2017 o 14:19

Witam, dziękuję za ciekawy wpis. Czy uzyskanie ukraińskich zezwoleń na na pobyt/pracę zajmuje dużo czasu – licząc łącznie z uzyskaniem dokumentów potrzebnych do złożenia wniosku? Z polskiej perspektywy, przy rocznym terminie zezwolenia (przynajmniej w niektórych regionach) prawie od razu po otrzymaniu rocznego zezwolenia należałoby zaczynać nową procedurę – potrafią trwać nawet pół roku albo więcej…

Odpowiedz

Andrii Maj 29, 2017 o 11:17

Witam serdecznie.
Zwykle uzyskanie zezwolenia na pracę nie zajmuje zbyt długo czasu, 3-4 tygodni. Wobec nowelizacji ustawodawstwa to będzie trwało dużo krócej.

Odpowiedz

Leave a Comment

Previous post:

Next post: